Karbanátky
PŘÍPRAVA
-
300 g mletého hovězího masa
-
300 g mletého vepřového masa
-
200 ml plnotučného mléka
-
1 starší rohlík
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 lžíce plnotučné hořčice
-
1 lžíce majoránky
-
sůl, pepř
-
1 vejce
-
strouhanka na obalení karbanátků
-
sádlo na smažení karbanátků
POSTUP
Připravte si menší a velkou mísu. Do menší mísy si nakrájejte na malé kostičky starší rohlík. Kostičky rohlíku zalijte troškou mléka a nechte krátce nasáknout tak, aby byl navlhčený opravdu každý kousek.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Prolisujte dva stroužky česneku.
Do velké mísy vložte hovězí i vepřové mleté maso – k tomu, aby byla karbanátky šťavnaté, je potřeba vyndat maso z chladničky co nejpozději, musí být před přípravou směsi opravdu studené. Maso ochuťte 1 lžičkou soli, 1/2 lžičkou pepře, přidejte 1 lžíci majoránky, pokrájenou cibuli i prolisovaný česnek. Přidejte vejce, hořčici a kostičky namočeného rohlíku. Suroviny důkladně promíchejte.
Z masové směsi nyní můžete tvarovat karbanátky. Tradiční karbanátek by měl být alespoň 1 cm vysoký. Každý karbanátek obalujte ve strouhance ze všech stran.
Na pánvi si rozpusťte sádlo a smažte karbanátky z obou stran při střední teplotě. K tradičním karbanátkům se hodí bramborová kaše. Dá se vyzkoušet i bramborovo-mrkvové pyré. Brambory dejte vařit společně s pokrájenou mrkví a pak společně ušlehejte v kaši, jak jste zvyklí. Podávejte je teplé.
Tip:
Smažení by mělo probíhat prudce, ale ne tak intenzivně, aby se tuk přepálil a karbanátky byly příliš tmavé
www.mora.cz