Koláč s bezinkovou marmeládou s jablky
PŘÍPRAVA
Těsto:
-
350 g hladké mouky
-
150 g moučkového cukru
-
½ prášku do pečiva
-
1 vanilkového cukru
-
1 vejce
-
100 g másla
-
4 lžíce mléka
-
citronová kůra
Marmeláda:
-
1 kg jablek
-
500 g bezinkových kuliček
-
700 g krystalového cukru (nebo krupice)
-
šťáva ze 3 citronů
-
kávová lžička skořice
-
drcený hřebíček
POSTUP
Příprava marmelády:
Otrhané a omyté bezinkové kuličky prolisujeme v lisu na ovoce a povaříme s trochou vody.
Omytá jablka rozkrájíme a dáme rozvařit do hrnce. Kaši přecedíme a smícháme s bezinkovou šťávou.
Přidáme cukr, koření, citronovou šťávu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Pokud lžíce směsi po testovacím talířku nestéká, je hotovo. Dáme na koláč a zbytek zavaříme do sklenic.
Příprava koláče:
Vypracujeme hladké nelepivé těsto, necháme 30 minut odpočinout. Pak z něj oddělíme 1/3, kterou použijeme na mřížku. Větší část těsta vyválíme a vyložíme s ním koláčovou formu.
Použijeme libovolnou marmeládu, v sezóně bezinek ale můžeme využít čerstvou marmeládu z bezinek a jablek.
Mřížku vytvoříme snadno. Vyválíme oddělenou část těsta a rádlem nakrájíme tenké proužky, kterými koláč ve formě křížem poklademe.
Pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění těsta.