Koláč s bezinkovou marmeládou s jablky

07.10.2017 21:07


 

PŘÍPRAVA

Těsto:

  • 350 g hladké mouky

  • 150 g moučkového cukru

  • ½ prášku do pečiva

  • 1 vanilkového cukru

  • 1 vejce

  • 100 g másla

  • 4 lžíce mléka

  • citronová kůra

Marmeláda:

  • 1 kg jablek

  • 500 g bezinkových kuliček

  • 700 g krystalového cukru (nebo krupice)

  • šťáva ze 3 citronů

  • kávová lžička skořice

  •  drcený hřebíček

POSTUP
 

Příprava marmelády:


Otrhané a omyté bezinkové kuličky prolisujeme v lisu na ovoce a povaříme s trochou vody. 

Omytá jablka rozkrájíme a dáme rozvařit do hrnce. Kaši přecedíme a smícháme s bezinkovou šťávou. 

Přidáme cukr, koření, citronovou šťávu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Pokud lžíce směsi po testovacím talířku nestéká, je hotovo. Dáme na koláč a zbytek zavaříme do sklenic.
 

Příprava koláče:


Vypracujeme hladké nelepivé těsto, necháme 30 minut odpočinout. Pak z něj oddělíme 1/3, kterou použijeme na mřížku. Větší část těsta vyválíme a vyložíme s ním koláčovou formu.

Použijeme libovolnou marmeládu, v sezóně bezinek ale můžeme využít čerstvou marmeládu z bezinek a jablek.

Mřížku vytvoříme snadno. Vyválíme oddělenou část těsta a rádlem nakrájíme tenké proužky, kterými koláč ve formě křížem poklademe. 

Pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění těsta.