Králík na divoko

14.01.2017 16:30


 Zdroj: Receptynakazdyden.cz 

 

PŘÍPRAVA

Králík

  • 1 kus králík

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • 60 g rostlinného tuku Flora Gold

  • 120 g šalotky

  • 4 kusy bobkového listu

  • nové koření pár kuliček

  • čerstvý tymián několik snítek

  • 120 ml bílého vína

  • 80 gramů žampiónů

  • hrst sušených hřibů

  • 20 g hladké mouky

  • 50 ml sójové smetany

  • 2 lžičky citrónové šťávy

  • hrst plocholisté petržele

 

Pyré ze šlehaných brambor a celeru

  • Pyré ze šlehaných brambor a celeru

  • 600 g brambor

  • 200 g celeru

  • 80 g rostlinného tuku Flora Gold

  • 120 ml sójové smetany

POSTUP

Očištěného, naporcovaného králíka osolíme, opepříme a na rostlinném tuku Flora Gold po obou stranách opečeme. Opečené maso přendáme na talíř.

Na stejné pánvi orestujeme houby a přidáme namočené a okapané hřiby. V kastrolu rozehřejeme rostlinný tuk Flora Gold, na něm opečeme šalotku, koření a zastříkneme vínem. Necháme lehce zredukovat a přimícháme hladkou mouku a zalijeme vodou. Lehce osolíme a opepříme.

Vložíme opečeného králíka a přikryté dusíme asi 50 minut. Měkké maso vyjmeme, šťávu zjemníme rostlinným tukem Flora Gold a sojovou smetanou. Přidáme orestované houby. Dochutíme kapkou citrónové šťávy, popřípadě dosolíme.

Omáčku přecedíme. Vložíme zpět maso a jen krátce spolu provaříme. Do hotové omáčky s masem přidáme nasekanou čerstvou petrželovou nať.

Na pyré: V osolené vodě zvolna vaříme brambory spolu s celerem. Celer nakrájíme na menší kousky než brambory. Doměkka uvařené brambory s celerem důkladně scedíme. Do nich zašleháme rozpuštěný rostlinný tuk Flora Gold a horkou sojovou smetanu. Popřípadě dosolíme dle chuti.