Králík na divoko
Zdroj: Receptynakazdyden.cz
PŘÍPRAVA
Králík
-
1 kus králík
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
60 g rostlinného tuku Flora Gold
-
120 g šalotky
-
4 kusy bobkového listu
-
nové koření pár kuliček
-
čerstvý tymián několik snítek
-
120 ml bílého vína
-
80 gramů žampiónů
-
hrst sušených hřibů
-
20 g hladké mouky
-
50 ml sójové smetany
-
2 lžičky citrónové šťávy
-
hrst plocholisté petržele
Pyré ze šlehaných brambor a celeru
-
Pyré ze šlehaných brambor a celeru
-
600 g brambor
-
200 g celeru
-
80 g rostlinného tuku Flora Gold
-
120 ml sójové smetany
POSTUP
Očištěného, naporcovaného králíka osolíme, opepříme a na rostlinném tuku Flora Gold po obou stranách opečeme. Opečené maso přendáme na talíř.
Na stejné pánvi orestujeme houby a přidáme namočené a okapané hřiby. V kastrolu rozehřejeme rostlinný tuk Flora Gold, na něm opečeme šalotku, koření a zastříkneme vínem. Necháme lehce zredukovat a přimícháme hladkou mouku a zalijeme vodou. Lehce osolíme a opepříme.
Vložíme opečeného králíka a přikryté dusíme asi 50 minut. Měkké maso vyjmeme, šťávu zjemníme rostlinným tukem Flora Gold a sojovou smetanou. Přidáme orestované houby. Dochutíme kapkou citrónové šťávy, popřípadě dosolíme.
Omáčku přecedíme. Vložíme zpět maso a jen krátce spolu provaříme. Do hotové omáčky s masem přidáme nasekanou čerstvou petrželovou nať.
Na pyré: V osolené vodě zvolna vaříme brambory spolu s celerem. Celer nakrájíme na menší kousky než brambory. Doměkka uvařené brambory s celerem důkladně scedíme. Do nich zašleháme rozpuštěný rostlinný tuk Flora Gold a horkou sojovou smetanu. Popřípadě dosolíme dle chuti.