Kuřecí casserole
„Casserole“ je francouzské slovo pro „pánev,“ ale nazývá se tak každé jídlo, které se zapéká nebo vaří v jednom hrnci nebo pekáči
PŘÍPRAVA
-
4 kuřecí stehna
-
5 jarních cibulek
-
2- 3 velká rajčata
-
3 hrsti hrášku - rozmixovaného
-
4 brambory
-
půl litru drůbežího vývaru
-
olivový olej
-
čerstvý estragon a petržel
-
bešamel
POSTUP
Do nádoby z jenského skla nebo litinového kastrolu dáme olej a na něm z obou stran opečeme kuřecí stehna. Drůbeží vývar ohřejeme, přilijeme ke kuřatům, přisolíme a opepříme.
Brambory očistíme a nakrájíme na větší kostičky. Přidáme do hrnce a dolijeme horkou vodu tak, aby vše bylo pod hladinou. Necháme pomalu dusit pod poklicí.
Jakmile se voda vypaří, přidáme na vrch nakrájená rajčata, nasekanou šalotku a bylinky. Zalijeme bešamelem, který rozdělíme na dvě části – jednu smícháme s rozmixovaným hráškem.
Nádobu s jídlem strčíme do trouby na 170°C a přikryjeme na 10 minut poklicí, pak poklici odejmeme a pečeme ještě dalších sedm až deset minut, aby vznikla kůrka.. Před servírováním posypeme petrželí.
Recept je velice variabilní, kdo rád, může přidat i čerstvou papriku nebo česnek.