Kuřecí špízy po italsku
PŘÍPRAVA:
-
500 g kousek mletého kuřecího steaku bez kůže od Drůbežářského závodu Klatovy
-
3 menší cukety
-
6 lžic olivového oleje
-
20 g másla
-
2 stroužky česneku
-
1 citron
-
parmazán
-
Mořská sůl
-
pepř
-
strouhanka
-
čerstvé oregano
-
petrželová nať
-
4 lžíce majonézy
-
3 lžíce bílého jogurtu
-
4-5 nakládaných okurek
POSTUP:
Nejdříve si v hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Po rozpuštění másla, dejte hned stranou. 2 stroužky česneku rozdrťte a přidejte do směsi, osolte a opepřete a nechte vychladit. Mezitím si rozpalte gril.
Připravte si strouhanku a nastrouhejte kůru z citronu a parmazán. Oregano i petrželovou nať nasekejte nadrobno a vše společně promíchejte.
Z kuřecího mletého masa udělejte kuličky. Připravené kuličky namáčejte v olivové marinádě a pak obalte ve strouhance a nechte ještě chvíli odpočívat.
Nakrájejte si cukety podélně na tenké plátky. Kuřecí kuličky zatočte do plátku cukety a propíchněte špízovou jehlou nebo špejlí a položte na gril. Na grilu špízy pravidelně otáčejte.
Připravte si jednoduchou osvěžující omáčku. Smíchejte 4 lžíce majonézy s 3 lžícemi bílého jogurtu a najemno si do ní nakrájejte připravené nakládané okurky. Poté už jen osolte a opepřete a podávejte se spiedini a salátkem.
Foto a text: Drůbežářského závodu Klatovy