Kynuté koláče
PŘÍPRAVA
-
500 g polohrubé mouky
-
125 g cukru
-
balíček droždí
-
¼ l mléka
-
150 g másla
-
4 žloutky
-
drobenka z cukru másla a mouky, možno přidat i hrst mletých ořechů
Náplně:
-
mák
-
tvaroh
-
povidla
-
strouhaná jablka se skořicí
POSTUP
Mouku smíchejte s kváskem, přidejte cukr, rozpuštěné máslo, žloutky a mléko. Ve hnětači připravte těsto, které nechte alespoň hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky. Každý kousek zploštěte, naplňte některou z nádivek a uzavřete (jako na buchty).
Budoucí koláče skládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte asi 10 minut kynout.
Středy koláčků promáčkněte prsty nebo pevnou malou skleničkou a důlky zaplňte povidly, nebo jinou nádivkou. Okraje potřete rozpuštěným máslem a koláčky posypejte drobenkou.
Pečte ve vyhřáté troubě při 160 až 170°C asi 35 minut, peroutkou občas pomašlujte rozpuštěným máslem. Upečené pokapte rumem.