Kynuté koláče

28.11.2018 14:06

 

PŘÍPRAVA

  • 500 g polohrubé mouky

  • 125 g cukru

  • balíček droždí

  • ¼ l mléka

  • 150 g másla

  • 4 žloutky

  • drobenka z cukru másla a mouky, možno přidat i hrst mletých ořechů

Náplně:

  • mák

  • tvaroh

  • povidla

  • strouhaná jablka se skořicí

POSTUP

Mouku smíchejte s kváskem, přidejte cukr, rozpuštěné máslo, žloutky a mléko. Ve hnětači připravte těsto, které nechte alespoň hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky. Každý kousek zploštěte, naplňte některou z nádivek a uzavřete (jako na buchty).

Budoucí koláče skládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte asi 10 minut kynout.

Středy koláčků promáčkněte prsty nebo pevnou malou skleničkou a důlky zaplňte povidly, nebo jinou nádivkou. Okraje potřete rozpuštěným máslem a koláčky posypejte drobenkou.

Pečte ve vyhřáté troubě při 160 až 170°C asi 35 minut, peroutkou občas pomašlujte rozpuštěným máslem. Upečené pokapte rumem.