Letní koláč s rebarborou a jahodami

29.06.2020 14:58

PŘÍPRAVA

  • 6 vajec

  • 6 lžic krupicového cukru

  • 6 lžic mouky hrubé

  • 5 stonků rebarbory

  • 15 jahod

  • 2 lžíce cukru

  • 1 lžíce citronu

  • 1 lžíce rumu

POSTUP

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na asi 2 cm špalíky. Posypte cukrem, přidejte lžíci vody a lžíci rumu a poduste na mírném plameni v hrnci za stálého míchání. Rebarbora může pustit trochu vody . Podušenou rebarboru vyjměte bez vyteklé šťávy a nechte na misce. Vydušenou šťávu můžete použít na polití hotového koláče nebo k ochucení jiného dezertu.

Jahody zbavte zelených stopek a přepulte.

Vejce rozklepněte a oddělte žloutek od bílků. Ušlehejte tuhý sníh. Do sněhu za rychlého šlehání ručním šlehačem postupně přidávejte 1 žloutek , 1 lžíci mouky a 1 lžíci cukru a pak znovu opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.

Zapékací mísu vymažte a vysypejte hrubou moukou. Nebo použijte zmačkaný pečící papír , aby k míse pěkně přilehl. Do mísy vlijte piškotové těsto. Poklaďte střídavě rebarborou a půlkami jahod. Dejte upéct do trouby, dokud těsto nevyběhne a nezezlátne. Vyzkoušejte špejlí, je –li propečené. Vyndejte z trouby, pocukrujte a nechte chvíli chladnout. Jinak se kolář může srazit. Pak nakrájejte.

 

Foto pixabay