Letní koláč s rebarborou a jahodami
PŘÍPRAVA
-
6 vajec
-
6 lžic krupicového cukru
-
6 lžic mouky hrubé
-
5 stonků rebarbory
-
15 jahod
-
2 lžíce cukru
-
1 lžíce citronu
-
1 lžíce rumu
POSTUP
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na asi 2 cm špalíky. Posypte cukrem, přidejte lžíci vody a lžíci rumu a poduste na mírném plameni v hrnci za stálého míchání. Rebarbora může pustit trochu vody . Podušenou rebarboru vyjměte bez vyteklé šťávy a nechte na misce. Vydušenou šťávu můžete použít na polití hotového koláče nebo k ochucení jiného dezertu.
Jahody zbavte zelených stopek a přepulte.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutek od bílků. Ušlehejte tuhý sníh. Do sněhu za rychlého šlehání ručním šlehačem postupně přidávejte 1 žloutek , 1 lžíci mouky a 1 lžíci cukru a pak znovu opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
Zapékací mísu vymažte a vysypejte hrubou moukou. Nebo použijte zmačkaný pečící papír , aby k míse pěkně přilehl. Do mísy vlijte piškotové těsto. Poklaďte střídavě rebarborou a půlkami jahod. Dejte upéct do trouby, dokud těsto nevyběhne a nezezlátne. Vyzkoušejte špejlí, je –li propečené. Vyndejte z trouby, pocukrujte a nechte chvíli chladnout. Jinak se kolář může srazit. Pak nakrájejte.
Foto pixabay