Letní veganský pudinkovotvarohový koláč s meruňkami
Koláč pro alergiky na mléko a vejce. Připravíme z těsta a veganské tvarohové nádivky, mezi tyto dvě součásti použijeme dobrou meruňkovou marmeládu, event. i několik čerstvých meruněk.
Těsto
-
300g mouky
-
100g tuku (veganskeho)
-
100g cukru nebo 150ml agávoveho sirupu
-
baliček kypřiciho prášku do pečiva
-
3lžíce vody
-
Připravené těsto dáme do kulaté pečící formy,uděláme vyvýšené okraje. Bohatě potřeme meruňkovou marmeládou, dobrá je i rybízová (alternativně je možné i navíc poklást půlkami meruněk)
Tvarohová nádivka na koláč
-
400g sojové alternativy tvarohu (od alpro soya nebo provamel)
-
50g veganského tuku
-
175 ml rostlinného mléka
-
100g cukru nebo 150ml agávoveho sirupu
-
1 balíček vanilkového pudinku
-
1 lžíce sójové mouky
-
citronova kůra z půlky bio citronu
-
špetka kurkumy pro barvu
Ze surovin vyšleháme hladký krém a nalijeme na těsto s marmeládou. Peče se v troubě cca 25-30 minut při 180°C. pak necháme úplně vychladnout a nakrájíme. Podávat nejlépe vychlazený v ledničce.
Klára Muschal