Lososový plátek s holandskou omáčkou
Recept je od paní Ludmily D. z Kladna
PŘÍPRAVA
-
2 porce lososa
-
sůl
-
olej
-
pepř
Na holandskou omáčku
-
3 žloutky
-
1 lžička hladké mouky
-
1 lžíce vody šalvěj, citrón
-
0,15 l vývaru z ryb
-
50 g másla
-
sůl,
-
špetka cukru
-
2 lžíce bílého vína
-
mletý pepř
-
muškátový květ
-
drcené hořčičné semínko nebo 2 lžíce strouhaného křenu
Postup
Plátky lososa lehce osolíme, opepříme a po obou stranách osmahneme na oleji tak, aby maso nebylo tuhé, ale na lomu lehce růžové.
Před podáváním přelijeme holandskou omáčkou. Jako přílohu volíme grilovanou zeleninu, brambory ve slupce nebo hranolky.
Holandskáý omáčka
V hrnku smícháme žloutky, mouku, vodu, trochu šťávy z citrónu a vývar. Dáme do vodní lázně nebo na mírný oheň a necháme za stálého míchání přejít varem.
Pak přidáme na špičku nože sůl a necháme v omáčce rozpustit máslo.
Podle chuti přisolíme, zalijeme vínem, přidáme pepř, květ, hořčičné semínko nebo strouhaný křen.