Masopustní koblihy

29.02.2024 19:39

PŘÍPRAVA

  • 500 g hladké mouky

  • 55 g krupicového cukru

  • 30 g droždí

  • 3 žloutky

  • 250 ml vlažného mléka

  • 50 g povoleného másla

  • 2 lžíce rumu

  • špetku soli

  • špetka mletého muškátového oříšku

  • 0,5 lžičky nastrouhané citronové kůry

  • domácí marmeládu na plnění koblih

POSTUP

Nejdříve je potřeba si připravit ze surovin kvásek. Ve středně velké misce si rozetřete kostku droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Do kaše přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka. Promíchejte a nechte kvásek pod utěrkou vzejít.
V jiné misce si připravte máslový „krém“. Rozetřete povolené máslo se zbývajícím cukrem. Přidejte žloutky, rum, špetku soli a muškátového oříšku a půl lžičky nastrouhané citronové kůry. Suroviny společně dobře umíchejte.

Do velké mísy nasypte mouku, k ní přidejte připravený kvásek i máslový „krém“. Míchejte a po částech do těsta přidávejte zbylé teplé mléko (150 ml). Těsto zpracujte robotem nebo rukama. Vznikne vám hladké nelepivé těsto. Bochánek těsta poprašte moukou a dejte ho kynout pod utěrku na teplé místo na 60–80 minut.
Vykynuté těsto si rozdělte na 12 stejných dílků a rukama z nich uválejte 12 malých bochánků. Bochánky nechte kynout dalších 20–30 minut pod utěrkou.

V hrnci nebo vysoké pánvi si rozehřejte olej. Koblihy smažte z každé strany minimálně dvě minuty dozlatova a do oleje je opatrně vkládejte nakynutou stranou směrem dolů (pro správný tvar koblih  každý bochánek před vložením do oleje mírně stlačte, aby byl plošší).

Usmažené koblihy dejte oschnout na papírové utěrky na mřížku. Vychladlé koblihy poprašte moučkovým cukrem, nařízněte je úzkým dlouhým nožem do jejich středu a plničkou nebo cukrářským sáčkem je naplňte svou oblíbenou domácí marmeládou.

Zdroj a foto: MORA