Mexická rýže
PŘÍPRAVA
-
3 lžíce oleje
-
cibuli
-
2 stroužky česneku
-
½ lžičky mletého koriandru
-
½ lžičky uzené papriky
-
hrnek dlouhozrnné rýže
-
200 g rajčatové passaty
-
2 hrnky vody/vývaru
-
½ hrnku mražené kukuřice
-
konzervu černých fazolí, z nichž jste slili vodu
-
200 g strouhaného sýra (čedar nebo gouda)
-
avokádo
-
hrst čerstvého koriandru
-
imetka
-
sůl
POSTUP
Do hrnce nebo pánve vhodné do trouby nalijte olej, nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět, pak přidejte česnek spolu s koriandrem. Po chvíli přisypejte uzenou papriku, propláchnutou a okapanou rýži a za občasného míchání zvolna směs opékejte 2-3 minuty.
K rýži přidejte rajčatovou passatu, vodu nebo vývar, kukuřici a fazole, osolte a promíchejte. Rýži vložte do trouby, a pokud máte parní, nastavte program „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a pečte asi 45 minut, dokud se tekutina nevstřebá a rýže je měkká. Pára zajistí, že bude rýže nadýchaná, zelenina plná chuti a vše se spojí do jednoho dokonale vyváženého celku.
Upečenou rýži nadlehčete vidličkou, posypte sýrem, troubu přepněte na režim „Gril“ a zapékejte dalších pět minut. Hotový pokrm podávejte s plátky avokáda, čerstvým koriandrem a klínky limety k dochucení.
Zdroj a foto Whirpool