Mexická rýže

15.09.2024 18:45

PŘÍPRAVA

  • 3 lžíce oleje

  • cibuli

  • 2 stroužky česneku

  • ½ lžičky mletého koriandru

  •  ½ lžičky uzené papriky

  • hrnek dlouhozrnné rýže

  • 200 g rajčatové passaty

  • 2 hrnky vody/vývaru

  • ½ hrnku mražené kukuřice

  • konzervu černých fazolí, z nichž jste slili vodu

  • 200 g strouhaného sýra (čedar nebo gouda)

  • avokádo

  • hrst čerstvého koriandru

  • imetka

  • sůl

POSTUP

Do hrnce nebo pánve vhodné do trouby nalijte olej, nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět, pak přidejte česnek spolu s koriandrem. Po chvíli přisypejte uzenou papriku, propláchnutou a okapanou rýži a za občasného míchání zvolna směs opékejte 2-3 minuty.

K rýži přidejte rajčatovou passatu, vodu nebo vývar, kukuřici a fazole, osolte a promíchejte. Rýži vložte do trouby, a pokud máte parní, nastavte program „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a pečte asi 45 minut, dokud se tekutina nevstřebá a rýže je měkká. Pára zajistí, že bude rýže nadýchaná, zelenina plná chuti a vše se spojí do jednoho dokonale vyváženého celku.

Upečenou rýži nadlehčete vidličkou, posypte sýrem, troubu přepněte na režim „Gril“ a zapékejte dalších pět minut. Hotový pokrm podávejte s plátky avokáda, čerstvým koriandrem a klínky limety k dochucení.

Zdroj a foto Whirpool