Mořská štika s holandskou omáčkou, špenátem a rýží

24.04.2018 13:20

 

PŘÍPRAVA

  • ½ kg mořské štiky

  • 1 cibule

  • 3 lžíce másla

  • sůl

 

Holandská omáčka :

  • 125 g másla

  • 2 žloutky

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžíce vody

  • sůl, pepř

  • listový čerstvý nebo i mražený špenát

  • Vvařená rýže

POSTUP

Upečte v troubě mořskou štiku na másle, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, osolte, opepřete a těsně před dokončením přidejte lžíci citronové šťávy.

Omáčka

Máslo dejte do kastrůlku a nechte rozpustit. Teplota by měla být okolo 100 °C.Do nádoby k tyčovému mixéru dejte citronovou šťávu, vodu, žloutky a trochu soli a pepře. Pak zapněte tyčový mixer a žloutky rozmixujte. Tenkým pramínkem přilévejte máslo a zašlehejte. Není potřeba šlehat dlouho – omáčka zesvětlá a zhoustne. Připravenou omáčku ochutnejte a dosolte nebo okyselte. Ihned podávejte.

Špenát

Na tuku a cibuli orestujte tři hrsti listového špenátu, přidejte na plátky nakrájený česnek a sůl. Pracujte rychle, špenát nesmí ztratit barvu ani pevnou konzistenci.

Rybu položte na uvařenou rýži.

 

Foto: pixabay