Musaka
Příprava
-
4 stroužky česneku
-
4 velké brambory
-
150 ml mléka
-
1 cibule
-
150 ml smetany
-
1 lžíce mouky
-
4 rajčata
-
2 lilky
-
4 plátky sýru gouda
-
500 g mletého masa
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek také oloupeme a rozetřeme. Rajčata spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme na menší kousky.
Na oleji orestujeme cibuli s česnekem a maso, osolíme a přidáme rajčata. Dusíme asi dvacet minut.
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Lilek nakrájíme na silnější plátky , předpečeme osolený na pečícícm papíře v troubě.
Z mouky a oleje si připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou a za stálého šlehání připravíme bešamel. Jakmile projde varem, přidáme sýr. Je li příliš husté, doplníme mlékem.
Do zapékací mísy dáme na dno brambory a osolíme je. Na ně vrstvu mletého masa a na maso lilek. Pak opět vrstvu brambor, mleté maso, lilek a ukončíme vrstvou brambor. Musaku dáme péct asi na 1 hodinu do trouby předehřáté na 150 °C.
Po hodině zkontrolujeme konzistenci brambor, měly by být téměř měkké a zalijeme bešamelem. Asi 30 minut ještě zapečeme na 200 °C. Bešamel opravdu použijte až před dokončením, jídlo by nemělo tu správnou chuť.
Foto: pixabay