Odpalované větrníčky s borůvkovou šlehačkou
PŘÍPRAVA
-
250 g hladké mouky
-
250 ml vody
-
100 g másla
-
4 vejce
-
špetka soli
POSTUP
Máslo zalijte v hrnci vodou a trochu osolte. Směs zamíchejte a přiveďte do varu. Přisypte mouku za stálého míchání vypracujte lesklé a husté těsto. Těsto přemístěte do mísy. Postupně k němu přidávejte vejce a dál míchejte kuchyňským robotem nebo vařečkou.
Plech vyložte pečícím papírem a na něj stříkejte pomocí mikrotenového sáčku s ustřiženým růžkem nebo cukrářského malé větrníky.
Větrníčky pečte v předehřáté troubě na 220°C do doby, než vytvarované větrníky vyskočí, tedy asi 7 minut. Pak uberte teplotu na 160°C a pečte pomalu dokud nezezlátnou. Troubu pootevřete a nechte větrníčky ještě asi 15 minut dojít.
Větrníčky můžete plnit tradičním žloutkovým krémem, rychlá a osvěžující varianta je borůvková šlehačka.
Do ušlehané šlehačky, nejlépe i se ztužovačem přidejte několik lžic pomačkaných borůvek s cukrem. Okamžitě naplňte a podávejte. Šlehačka má tendenci vlhnout, takže neplňte dezert do zásoby