Ossobuco
Italská specialitka. Jde v podstatě o telecí kližku, spolu s kostí obsahující morek, je to část spodní telecí nohy. Tomu odpovídá název, osso – kost a buco – díra. Pokrm je populární zejména v okolíí Milána.
PŘÍPRAVA
-
2 ks mladé hovězí, lépe ale telecí kližka s morkovou kostí (osso buco)
-
sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
hladká mouka
-
1 velká cibule
-
50 g olivového oleje
-
1 lžíce másla
-
150 ml drcených rajčat
-
1 mrkev
-
100 ml bílého vína
-
300 ml hovězího vývaru
-
1/2 svazku plocholisté petrželky
-
kůra z 1/2 citronu
-
2 stroužky česneku, bobkový list
POSTUP
-
Maso nakrojíme, aby se nekroutilo, osolíme, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce. Na oleji maso osmahneme z obou stran přesuneme do pekáče.
-
Do vypečené šťávy po mase přidáme máslo, na kostičky nakrájenou cibulku a zvolna osmažíme.
-
Šťávu podlijeme vínem a necháme chvilku povařit.
-
Přidáme rajčata, na kostičky nakrájenou mrkev, vývar, česnek a vzniklou směsí zalijeme maso v pekáči.
-
Pekáč přiklopíme a pečeme na 150°C 1 1/2 až 2 hod.
-
Zkoušíme průběžně tuhost masa, cca půl hodiny před dopečenímpoklici odklopíme a dopečeme.
-
Nakonec nasekáme petržel a spolu s citronovou šťávou přidáme do omáčky k ostatnímu výpeku. Pečeme ještě deset minut.
-
Podává se s bramborovou kaší, chlebem nebo pečivem. Můžeme při servírování ozdobit petrželkou.