Ossobuco

27.10.2017 13:25

 

 

Italská specialitka. Jde v podstatě o telecí kližku, spolu s kostí obsahující morek, je to část spodní telecí nohy. Tomu odpovídá název, osso – kost a buco – díra. Pokrm je populární zejména v okolíí Milána.

PŘÍPRAVA

  • 2 ks mladé hovězí, lépe ale telecí kližka s morkovou kostí (osso buco)

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • hladká mouka

  • 1 velká cibule

  • 50 g olivového oleje

  • 1 lžíce másla

  • 150 ml drcených rajčat

  • 1 mrkev

  • 100 ml bílého vína

  • 300 ml hovězího vývaru

  • 1/2 svazku plocholisté petrželky

  • kůra z 1/2 citronu

  • 2 stroužky česneku, bobkový list

POSTUP

  1. Maso nakrojíme, aby se nekroutilo, osolíme, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce. Na oleji maso osmahneme z obou stran přesuneme do pekáče. 

  2. Do vypečené šťávy po mase přidáme máslo, na kostičky nakrájenou cibulku a zvolna osmažíme. 

  3. Šťávu podlijeme vínem a necháme chvilku povařit. 

  4. Přidáme rajčata, na kostičky nakrájenou mrkev, vývar, česnek a vzniklou směsí zalijeme maso v pekáči. 

  5. Pekáč přiklopíme a pečeme na 150°C 1 1/2 až 2 hod. 

  6. Zkoušíme průběžně tuhost masa, cca půl hodiny před dopečenímpoklici odklopíme a dopečeme.

  7. Nakonec nasekáme petržel a spolu s citronovou šťávou přidáme do omáčky k ostatnímu výpeku. Pečeme ještě deset minut.  

  8. Podává se s bramborovou kaší, chlebem nebo pečivem. Můžeme při servírování ozdobit petrželkou.