Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

23.08.2022 11:44

 

PŘÍPRAVA

  • 500 g ostružin

  • 500 g hrušek

  • 2 balení Želírovacího cukru 2:1 Labeta

  • hrst vlašských ořechů

  • 5 lžic citronové šťávy

POSTUP

  1. Ovoce omyjeme, hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka (dusíme v závislosti na odrůdě hrušek, měkčí hrušky budou podušené dříve, tvrdší o pár minut později). 

  2. K měkkým hruškám přidáme rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru 2:1 a vaříme, dokud směs nezhoustne. 

  3. Do hrnce s hotovým džemem vmícháme najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. 

  4. Džem plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.