Plněné zelné listy

06.12.2023 12:48

PŘÍPRAVA

  • 20 zelných listů podle počtu strávníků

  • Náplň :

  • ¾ kg mletého masa (mix nebo hovězí)

  • 1 cibule

  • sladká paprika, sůl, pepř

Omáčka:

  • rajský protlak nebo plechovka drcených rajčat

  • velká cibule

  • sůl, pepř, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, červená paprika

  • vývar nebo voda z vařeného zelí

  • zakysaná smetana

  • 1 kávová lžička mouky

POSTUP

Maso smíchejte s nakrájenou cibulí, osolte a okořeňte paprikou a pepřem. Promíchejte a dejte do chladu. 

Oberte z hlávky zelí potřebný počet zelných listů (2 na jednoho strávníka) a dejte do osolené vroucí vody ovařit. Až změknou, vyjměte je a nechte okapat na utěrce. Vystupující tuhé zebry listů vykrojte nebo překrájejte, aby se s nimi snadněji pracovalo.
Položte vždy dva listy zelí na sebe a na ně dejte lžíci ochuceného masa. Přeložte listy přes maso a vytvořte úhlednou kapsičku překládáním listů. Zavažte potravinářským provázkem nebo nití.

V pekáčku nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, můžete přidat i několik nakrájených listů zelí, okořeňte a doplňte rajčatovým protlakem nebo drcenými rajčaty.

Do připravené omáčky vložte závitky, zalijte vývarem nebo vodou z uvařených listů zelí, přiklopte víkem a pečte asi tři čtvrtě hodiny při 200°C. Můžete jednou podlít, aby se omáčka nevypekla. Jakmile budou upečené, vlepšete omáčku zakysanou smetanou smíchanou s kávovou lžičkou mouky a nechte ještě 10 minut v teple.