Plněné zelné listy
PŘÍPRAVA
-
20 zelných listů podle počtu strávníků
-
Náplň :
-
¾ kg mletého masa (mix nebo hovězí)
-
1 cibule
-
sladká paprika, sůl, pepř
Omáčka:
-
rajský protlak nebo plechovka drcených rajčat
-
velká cibule
-
sůl, pepř, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, červená paprika
-
vývar nebo voda z vařeného zelí
-
zakysaná smetana
-
1 kávová lžička mouky
POSTUP
Maso smíchejte s nakrájenou cibulí, osolte a okořeňte paprikou a pepřem. Promíchejte a dejte do chladu.
Oberte z hlávky zelí potřebný počet zelných listů (2 na jednoho strávníka) a dejte do osolené vroucí vody ovařit. Až změknou, vyjměte je a nechte okapat na utěrce. Vystupující tuhé zebry listů vykrojte nebo překrájejte, aby se s nimi snadněji pracovalo.
Položte vždy dva listy zelí na sebe a na ně dejte lžíci ochuceného masa. Přeložte listy přes maso a vytvořte úhlednou kapsičku překládáním listů. Zavažte potravinářským provázkem nebo nití.
V pekáčku nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, můžete přidat i několik nakrájených listů zelí, okořeňte a doplňte rajčatovým protlakem nebo drcenými rajčaty.
Do připravené omáčky vložte závitky, zalijte vývarem nebo vodou z uvařených listů zelí, přiklopte víkem a pečte asi tři čtvrtě hodiny při 200°C. Můžete jednou podlít, aby se omáčka nevypekla. Jakmile budou upečené, vlepšete omáčku zakysanou smetanou smíchanou s kávovou lžičkou mouky a nechte ještě 10 minut v teple.