Podzimní salát s pečenou dýní
Je nenápadnější, avšak chuťově nejvýraznější ze všech dýni – máslová dýně s minimem semínek. I když patří k nejstarším plodinám, její kouzlo objevujeme znovu a znovu. Dá se použít naslano do polévek, omáček a pyré, ale i nasladko do moučníků. Je prostě báječná. Vyzkoušejte recept na neodolatelný salát s pečenou máslovou dýní.
Příprava
-
1 malá máslová dýně
-
½ lžičky soli
-
2 lžíce olivového oleje
-
lžička provensálského koření
-
200 g halloumi sýru
-
hrst nasekaných vlašských ořechů
-
lžička medu
-
mix salátů
-
balzamikový ocet na pokapání
Postup:
Máslovou dýni oloupejte, důkladně omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka.
Nakrájejte ji na větší kostky, které v míse dobře promíchejte se solí, olivovým olejem a provensálským kořením.
Takto připravenou dýni rozložte na plech s pečícím papírem a pečte v předem předehřáté troubě při 200 °C, dokud nezměkne.
Mezitím, co se zelenina peče, na pánvi nasucho opečte zhruba půlcentimetrové proužky sýru halloumi. Je to lahodný kyperský polotvrdý sýr z ovčího či kozího mléka, který se při opékání neroztéká.
Nakonec připravte na velký talíř mix dobře omytého zeleného salátu, posypte jej nasekanými vlašskými ořechy a přidejte pár kousků teplé pečené dýně a sýru halloumi. Zakápněte medem a balzamikovým octem.
TIP:
Jestli právě hledáte troubu, která peče opravdu rovnoměrně, sáhněte například po vestavné troubě MORA VTPS 547 BX s patentovaným klenutým vnitřkem po vzoru starých kamenných pecí a už nikdy nebudete muset plech „otáčet“. Trouba má i parní funkci, která se skvěle hodí nejen pro zdravou přípravu zeleniny, ale i ryb nadýchaného pečiva a moučníků.
Zdroj a foto: Mora