Polévka čočková

02.02.2018 15:05

 

PŘÍPRAVA

  • 1 hrnek opláchnuté čočky

  • 1 l vody

  • 2-3 stroužky nasekaného česneku

  • 2 cibule nakrájená na větší kusy

  • Hrst nakrájeného řapíkatého celeru

  • 2 mrkve

  • 4-5 rajčat na osminky

  • sůl, pepř

  • šťáva z jednoho citronu

  • 2 brambory

  • vývar hovězí, event. nakrájené uvařené hovězí mas

  • 2 lžíce octa, olej

 

POSTUP

Čočku vařte na mírném ohni minimálně hodinu. Měla by být lehce rozvařená. Dá se použít i papinův hrnec. 

Na troše oleje nebo másla zpěňte česnek a cibuli, přidejte nakrájený celer a mrkev, rajčata a na kostičky nakrájené brambory. 

Vlijte uvařenou čočku a dál vařte. Občas zamíchejte. 


Vařte další půhodinu. Pak dodejte do polévky pepř, citron nebo ocet a trochu cukru. Polévka se má před servírováním mírně odležet. Dá se ještě přisolit, opepřit nebo vmíchat jarní cibulku či koriandr.