Polévka čočková
PŘÍPRAVA
-
1 hrnek opláchnuté čočky
-
1 l vody
-
2-3 stroužky nasekaného česneku
-
2 cibule nakrájená na větší kusy
-
Hrst nakrájeného řapíkatého celeru
-
2 mrkve
-
4-5 rajčat na osminky
-
sůl, pepř
-
šťáva z jednoho citronu
-
2 brambory
-
vývar hovězí, event. nakrájené uvařené hovězí mas
-
2 lžíce octa, olej
POSTUP
Čočku vařte na mírném ohni minimálně hodinu. Měla by být lehce rozvařená. Dá se použít i papinův hrnec.
Na troše oleje nebo másla zpěňte česnek a cibuli, přidejte nakrájený celer a mrkev, rajčata a na kostičky nakrájené brambory.
Vlijte uvařenou čočku a dál vařte. Občas zamíchejte.
Vařte další půhodinu. Pak dodejte do polévky pepř, citron nebo ocet a trochu cukru. Polévka se má před servírováním mírně odležet. Dá se ještě přisolit, opepřit nebo vmíchat jarní cibulku či koriandr.