Pravé tyrolské knedlíky
Při návštěvě rakouského Insbrucku jsem ochutnala místní tyrolskou specialitu – špekové knedlíky. Byly vynikající. A tak jsem přítelkyni Claudii požádala o recept. Mirka Mazáčová
Potřebujete:
-
350-400 g rohlíků
-
200 ml mléka
-
4 vejce
-
100 g slaniny
-
100 g uzené klobásy
-
20 g másla
-
1 lžička petrželky ja pažitky (jemně nasekané)
-
sůl
-
muškátový oříšek
-
80 g hrubé mouky
Postup:
Na kostičky nakrájené rohlíky smícháme s mlékem a vejci a necháme v přikryté míse 20 až 30 minut odpočinout.
Na kostičky nakrájenou slaninu a klobásu spolu s cibulí, petrželkou a pažitkou opečeme v rozpuštěném másle. Přidáme sůl a mletý muškátový oříšek. Posypeme moukou a vše uhněteme v těsto.
Navlhčenýma rukama tvarujeme kulaté knedlíky. Na zkoušku jeden vložíme do slané vody a vaříme cca 15 minut. Hotový knedlík by měl být napovrchu hladký a uvnitř drobivý. Pokud je příliš měkký, přidáme ještě trochu mouky a vytvarujeme. Teprve až je hmota dostatečně soudržná, uvařte zbývající knedlíky.
TIP: Tyrolské knedlíky jsou skvělé do polévky, se zelím, špenátem a různými omáčkami.
Foto: Tirol Werbung/Nolf (www.austria.info)