Meruňkový koláč s mandlovými lupínky
PŘÍPRAVA
Na ozdobu
-
moučkový cukr
-
100 g mandlových lupínků
nádivka
-
300 ml smetany
-
1 citron
-
2 balíčky vanilkového cukru
-
1/2 balíčku vanilkového pudinku
-
4 vejce
-
50 g moučkového cukru
-
½ kg meruněk
těsto
-
500 g polohrubé mouky
-
300g měkkého tučného tvarohu
-
150 g másla nebo tuku
-
100 g cukru
-
1 kypřící prášek
-
2 lžíce citronové kůry
POSTUP
Máslo nebo tuk na pečení rozpustíme. Koláčovou formu vymažeme. Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.
V míse smícháme tvaroh, cukr, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Do mouky přidáme kypřící prášek a přidáme ji do tvarohové směsi. Vyšleháme. Na pomoučeném válu z těsta vyválíme plát o velikosti koláčové formy a vyložíme jím vymazanou formu. Troubu předehřejeme na 175 °C.
Vejce smícháme se smetanou, vanilkovými cukry, pudinkem, kůrou a cukrem. Dvě třetiny hmoty rovnoměrně rozprostřeme na koláč, narovnáme na ni meruňky a zalijeme zbytkem . Pečeme asi 40 minut.
Na pánvi upražíme mandlové lupínky, které cca 10 minut před koncem pečení nasypeme na koláč v troubě. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Foto: pixabay