Rizoto s dýní a kozím sýrem
PŘÍPRAVA
-
½ dýně hokkaido
-
1 lžíce másla nebo sádla
-
1 cibule
-
340 g rýže na rizoto
-
1 l zeleninového vývaru
-
100 g kozího sýra
-
Bylinková sůl
-
dva stroužky česneku
-
2 lžíce smetany
-
černý pepř
-
nasekaná petrželka
POSTUP
Položte dýni nakrájenou na měsíčky pod gril nebo do horkovzdušné trouby. Jakmile začne barva tmavnout, vyjměte a odložte stranou. Dýni nasekejte na drobné kousky.
Na másle nebo jiném tuku osmahněte cibuli, přidejte lžičku cukru, špetku soli a nechte zesklovatět 5–7 minut až bude měkká ale nesmí zhnědnout. Do hrnce přidejte opranou rýži a zamíchejte. Podlijte vývarem a průběžně několikrát pečlivě zamíchejte, aby se rýže nepřichytila. Vývar přilévejte na etapy dokud nebude rýže měkká a krémovitá.
Vmíchejte polovinu sýra, nasekanou dýni a ochutnejte. Přidejte bylinkovou sůl a česnek, dvě lžíce smetany.
Rizoto servírujte na talíře, na každý nahoru položte kolečko kozího sýra, na které před podáváním namelte trochu pepře. Ozdobte nasekanou petrželkou. A lžící karamelizované cibule.
Foto: pixabay