Rizoto s dýní a kozím sýrem

06.09.2022 10:31

PŘÍPRAVA

  • ½ dýně hokkaido

  • 1 lžíce másla nebo sádla

  • 1 cibule

  • 340 g rýže na rizoto

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 100 g kozího sýra

  • Bylinková sůl

  • dva stroužky česneku

  • 2 lžíce smetany

  • černý pepř

  • nasekaná petrželka

 

POSTUP

Položte dýni nakrájenou na měsíčky pod gril nebo do horkovzdušné trouby. Jakmile začne barva tmavnout, vyjměte a odložte stranou. Dýni nasekejte na drobné kousky.

Na másle nebo jiném tuku osmahněte cibuli, přidejte lžičku cukru, špetku soli a nechte zesklovatět 5–7 minut až bude měkká ale nesmí zhnědnout. Do hrnce přidejte opranou rýži a zamíchejte. Podlijte vývarem a průběžně několikrát pečlivě zamíchejte, aby se rýže nepřichytila. Vývar přilévejte na etapy dokud nebude rýže měkká a krémovitá.

Vmíchejte polovinu sýra, nasekanou dýni a ochutnejte. Přidejte bylinkovou sůl a česnek, dvě lžíce smetany. 

Rizoto servírujte na talíře, na každý nahoru položte kolečko kozího sýra, na které před podáváním namelte trochu pepře. Ozdobte nasekanou petrželkou. A lžící karamelizované cibule.

Foto: pixabay