Rychlé zeleninové kari

14.12.2020 09:20

 

PŘÍPRAVA

  • 1⁄2 máslové dýně
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce semen koriandru
  • 1-2 červené chilli papričky
  • 1 vanička Knorr Organického jelly bujónu zeleninového
  • 200 g pak choi
  • 400 ml kokosového mléka

POSTUP:

Dýni oloupeme a nakrájíme na dvoucentimetrové kousky. Papriku očistíme a také nakrájíme na kousky. Dýni i s paprikou rozprostřeme na plech s pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem a dáme péct na půl hodiny při 180 stupních.

Ve velké pánvi zahřejeme olej a osmažíme na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme rozdrcená koriandrová semínka a proužky chilli papriček.

V 500 ml horké vody si rozpustíme bujón a spolu s kokosovým mlékem vlijeme do pánve. Omáčku ještě necháme pár minut zredukovat na mírném ohni.Kari servírujeme s jasmínovou rýží.

Směs na masové knedlíčky:

  • 250 g hovězí mleté maso
  • 250 g vepřové mleté maso
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 4 lžíce mléka
  • sůl
  • pepř
  • koření na mleté maso
  • strouhanka na zahuštění
  • 1 lžíce nasekané petrželové nati
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej na smažení

Omáčka:

  • 300 g nakrájených hub na  silné  plátky, nebo  jen  přepůlené( lesní  houby  nebo  žampiony)
  • 1 cibule
  • olivový olej na pánev
  • 300 ml silného hovězího vývaru
  • 1 lžička mouky
  • 1/2 šlehačky, nebo  zakysané  smetany
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • feferonky

POSTUP

Z uvedených surovin vymícháme masovou směs a vytvarujeme malé knedlíčky a opečeme v oleji. Vyndáme a necháme okapat, udržujeme v teple.

Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme houby, trochu podlijeme vodou a asi 5 minut podusíme – občas promícháme. Přidáme hovězí vývar a masové knedlíčky.

Odkryté dusíme asi 15 minut, omáčka se částečně vydusí, podle požadované konzistence se dá podlévat vodou nebo masovým vývarem. Vmícháme lžíci  mouky rozkvedlanou ve vývaru. Dusíme dalších 10 minut. Občas lehce promícháme. 

Masové kuličky vyndáme, do omáčky vlijeme smetanu nebo zakysanku, přidáme citronovou šťávou, dosolíme  a vmícháme nasekanou feferonku. Prohřejeme. Podává se s těstovinami i rýží, chlebem, nebo s bramborovými  plackami.

 

Zdroj a foto: www.receptynakazdyden.cz