Slaný koláč s kapustičkami a sýrem
PŘÍPRAVA
-
100 g studeného másla
-
200 g mouky
-
špetka soli
-
50 g mletých lískových oříšků
-
1 lžíce bílého vinného octa
Na náplň
-
500 g růžičkové kapusty
-
2 cibule nakrájené na kroužky
-
60 g šunky nebo jiné uzeniny
-
sůl, muškátový oříšek, pepř
-
1 lžíce oleje
-
200 ml smetany
-
60 g sýra
-
3 vejce
POSTUP
Smícháme máslo, ocet a mouku se dvěma lžícemi ledové vody, osolíme a rychle vypracujeme těsto. Uložíme na hodinu do chladu.
Pak vytvarujeme do vymazané formy a pečeme asi 10 minut v troubě na 200°C. Dno několikrát propícháme vidličkou.
Pak vyjmeme, necháme vychladnout a na předpečené těsto navrstvíme koláčovou náplň.
Náplň: Kapustičky vaříme v osolené vodě asi deset minut, pak vyjmeme a necháme okapané vychladnout.
Na pánvi na oleji osmahneme na kroužky nakrájenou cibuli a na kostičky nasekanou šunku nebo jinou uzeninu. Sundáme z ohně a do směsi přidáme na půlky nakrájenou kapustu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr a dobře promícháme. Ochutíme solí, pepřem a muškátem.
Navrstvíme na předpečené těsto, Ve smetaně rozšleháme vejce, nalijeme na připravený koláč a pečeme na 180°C asi 30 minut.
Foto: pixabay
šim