Steak se smetanovými brambory a chřestem
Nejprve si připravte smetanové brambory, nejlépe den předem. Budou se lépe krájet.
-
1 kg brambor
-
300 ml smetany ke šlehání
-
50 g másla
-
muškátový oříšek
-
sůl a pepř
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, naskládejte vrstvu brambor, osolte, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem a zalijte trochou smetany.Ve vrstvení brambor pokračujte a postupujte u každé vrstvy stejně dokud nebude miska plná. Pečte v troubě na 18°C. Po hodině pečení vyndejte z trouby, na horní vrstvu brambor přidejte máslo a ještě 30 minut zapékejte. Jestliže jídlo před podáváním necháte vystydnout a posléze znovu ohřejete, směs se proleží a jednotlivé porce budou při krájení velmi úhledné.
-
800 g telecí pečeně
-
160 g chřest
-
50 g olivový olej
-
60 ml bílé víno
-
40 g máslo
-
60 g bylinkové máslo
-
zakysaná smetana
-
sůl, pepř
POSTUP
Telecí pečeni osolte, opepřete a dejte do pekáčku s několika plátky másla a třemi lžícemi oleje zprudka opéct. Pak podlévejte a pečte do změknutí.
Ve výpeku na pánvi rozehřejte bylinkové máslo, přidejte bílé víno a lehce provařte.
Do hotové omáčky vmíchejte lžíci zakysané smetany.
Na talíř klademe smetanové šťouchané brambory, vařený čerstvý chřest a steak, který zalejeme šťávou z výpeku, másla a vína.
Foto: pixabay