Telecí roláda

31.01.2024 10:58

PŘÍPRAVA

  • 1–1,5 kg vykostěného telecího pupku

  • ½ lžičky sušeného tymiánu,

  • 1 lžička papriky

  • mletý černý pepř

  • 200 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky

  • 2 cibule é

  • 100 ml suchého bílého vína

Na omáčku

  • 1 lžíce Solamylu

  • 1 lžíce brusinek nebo rybízového džemu

  • 2 lžíce vody

POSTUP

Plát masa přikryjeme potravinovou fólií a naklepejme paličkou. Naklepané telecí maso dobře potřeme směsí koření a soli. Poklademe plátky anglické slaniny a cibule. Maso srolujeme do rolády a zavážeme provázkem do rolády.
Roládu opečeme ze všech stran v hlubokém hrnci nebo pekáčku na oleji. Vše vložíme do trouby a podlijeme vínem. Přikryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 hodinu, průběžně podléváme vývarem, maso se ale nesmí ve velkém množství šťávy dusit.

Roládu vyjmeme z trouby a necháme odpočinout. Výpek slijeme do menší nádoby a připravíme si omáčku. Do výpeku vlijeme asi deci vody s rozmíchanými dvěma lžícemi škrobu, přidáme lžíci i víc brusinek nebo rybízového džemu. Jakmile se omáčka zahustí, odstavíme ji z plotny a servírujeme ve zvláštní nádobce k nakrájené roládě. Podáváme s brambory a zeleninou.

Foto: pixabay