Telecí roláda
PŘÍPRAVA
-
1–1,5 kg vykostěného telecího pupku
-
½ lžičky sušeného tymiánu,
-
1 lžička papriky
-
mletý černý pepř
-
200 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
-
2 cibule é
-
100 ml suchého bílého vína
Na omáčku
-
1 lžíce Solamylu
-
1 lžíce brusinek nebo rybízového džemu
-
2 lžíce vody
POSTUP
Plát masa přikryjeme potravinovou fólií a naklepejme paličkou. Naklepané telecí maso dobře potřeme směsí koření a soli. Poklademe plátky anglické slaniny a cibule. Maso srolujeme do rolády a zavážeme provázkem do rolády.
Roládu opečeme ze všech stran v hlubokém hrnci nebo pekáčku na oleji. Vše vložíme do trouby a podlijeme vínem. Přikryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 hodinu, průběžně podléváme vývarem, maso se ale nesmí ve velkém množství šťávy dusit.
Roládu vyjmeme z trouby a necháme odpočinout. Výpek slijeme do menší nádoby a připravíme si omáčku. Do výpeku vlijeme asi deci vody s rozmíchanými dvěma lžícemi škrobu, přidáme lžíci i víc brusinek nebo rybízového džemu. Jakmile se omáčka zahustí, odstavíme ji z plotny a servírujeme ve zvláštní nádobce k nakrájené roládě. Podáváme s brambory a zeleninou.
mš
Foto: pixabay