Zapečené brambory s rajčaty a cibulí
PŘÍPRAVA
-
1 kg brambor
-
2 lžíce olivového oleje
-
1/2 kg rajčat
-
sůl a pepř
-
čerstvý rozmarýn
-
100 g strouhaného parmazánu
-
4 lžíce zakysané smetany
-
4 lžíce mléka
-
10 černých oliv bez pecek
-
2 cibule
POSTUP
Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory nakrájejte na tenké plátky. Rajčata omyjte, vykrojte tvrdou stopku a nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka.
Zapékací mísu vymažte olejem. Na dno dejte vrstvu brambor, osolte, vrstvu cibule, rajčat a osolte, opepřete a posypejte sýrem a několika jehličkami rozmarýnu. Zakápněte mlékem s rozmíchanou smetanou. Dál střídavě vrstvěte brambory, cibuli, rajčata a sýr, vždy zalijte smetanovým mlékem. Poslední vrstva by měla vyjít na rajčata.
Zapékací mísu vložte do trouby pokrm pečte asi 30 minut. Pak rajčata posypte zbylým sýrem a ozdobte rozmarýnem a olivami. Nechte dopékat asi 15 minut.