Zelenina plněná mletým masem
PŘÍPRAVA
-
800 g čerstvě mletého libového masa
-
2 vejce
-
1 větší cibule
-
100 g rýže
-
hrst čerstvých bylinek
-
1 stroužek česneku
-
sůl, pepř
-
zelenina k plnění - tykvičky, cukety, rajčata, papriky, kedlubny, lilky
POSTUP
Tvrdou zeleninu, jako jsou kedlubny, předvařte, ostatní – tykvičky, lilky, rajčata, papriky nebo cukety se dají plnit syrové. Ze zeleniny odřízněte vršek a dejte stranou. Pomocí lžíce odstraňte vnitřní semínka a vydlabejte otvor. Větší cukety nebo lilky nakrájejte na špalíky vysoké asi 6 cm. Je potřeba, aby při dlabání zůstaly dostatečně silné stěny, aby se naplněná zelenina nerozpadala.. Vydlabaný obsah zeleniny dejte stranou.
Masová směs
Oloupejte cibuli a nakrájete ji nadrobno. Bylinky nasekejte nahrubo, česnek utřete se solí na jemnou kaši. Do větší mísy dejte mleté maso, rýži (nemusí být uvařená, tepelným zpracováním se rýže uvaří a nabyde), vajíčka, utřený česnek. Přisypte nakrájenou cibuli. Osolte, opepřete a promíchejte. Naplňte zeleninu a přiklopte ji jednotlivými vršky. Vše vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku, přidejte dužinu z použité zeleniny, podlijte , přikryjte poklicí a duste v troubě na 200° C po dobu 15-20 minut.
Jako příloha se hodí rýže nebo restované brambory.
šm
Foto: pixabay