Zelenina plněná mletým masem

13.07.2021 12:49



 
PŘÍPRAVA

  • 800 g čerstvě mletého libového masa

  • 2 vejce

  • 1 větší cibule

  • 100 g rýže

  • hrst čerstvých bylinek

  • 1 stroužek česneku

  • sůl, pepř

  • zelenina k plnění - tykvičky, cukety, rajčata, papriky, kedlubny, lilky

POSTUP

Tvrdou zeleninu, jako jsou kedlubny, předvařte, ostatní – tykvičky, lilky, rajčata, papriky nebo cukety se dají plnit syrové. Ze zeleniny odřízněte vršek a dejte stranou. Pomocí lžíce odstraňte vnitřní semínka a vydlabejte otvor. Větší cukety nebo lilky nakrájejte na špalíky vysoké asi 6 cm. Je potřeba, aby   při dlabání zůstaly dostatečně silné stěny, aby se naplněná zelenina nerozpadala.. Vydlabaný  obsah  zeleniny  dejte  stranou.

Masová směs
Oloupejte cibuli a nakrájete ji nadrobno. Bylinky nasekejte nahrubo, česnek utřete se solí na jemnou kaši. Do větší mísy dejte mleté maso, rýži (nemusí být uvařená, tepelným zpracováním se rýže uvaří a nabyde), vajíčka, utřený česnek. Přisypte nakrájenou cibuli. Osolte, opepřete a promíchejte. Naplňte zeleninu a přiklopte ji jednotlivými vršky. Vše vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku, přidejte dužinu z použité zeleniny, podlijte , přikryjte poklicí a duste v troubě na 200° C po dobu 15-20 minut.
Jako příloha se hodí rýže nebo restované brambory.

šm

Foto: pixabay