Zvěřinová paštika
Na tři skleničky po 300 ml budete potřebovat:
-
cca ½ kg zvěřinového masa (třeba srnčí kostky na guláš)
-
cca 300 g tučnějšího vepřového bůčku
-
200 ml portského vína
-
1 bobkový list
-
6 kuliček jalovce
-
6 kuliček černého pepře
-
špetku muškátového oříšku
-
2–3 snítky tymiánu
-
sůl a pepř
-
cca 150 g přepuštěného másla
-
pečivo, např. bochníček s kmínem
Postup
Bůček nakrájejte na kousky cca 3 × 3 cm, zvěřinu rovněž. Dejte do menšího pekáčku a přidejte i kosti z bůčku.
Podlijte vínem, osolte a opepřete. Přidejte koření svázané v kousku gázy nebo v sítku na koření. Přiklopte poklicí, dejte do trouby a pomalu duste při cca 160°C 2–3 hodiny do měkka.
Nechte zchladnout a vyndejte koření. Maso i se šťávou rozmixujte nebo umelte, k mixování musíte ale použít kuchyňský robot, tyčový mixér tuhle práci nezvládne.
Paštiku upěchujte do čistých a suchých skleniček a povrch zalijte cca 1 cm silnou vrstvou přepuštěného másla. V lednici vydrží cca 2 týdny.
Podávejte na krajících bochníčku s kmínem, zdobenou zelenou natí nebo rukolou, cibulí a kyselými okurkami.