Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou
na košíčky:
-
250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia
-
¼ lžičky čerstvě namletého pepře
-
1 lžička olivového oleje na vymazání plechu
-
170 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
-
¼ hrnku smetany na šlehání
-
½ lžičky tymiánu
-
2 lžičky hladkolisté petrželky
-
nakládaná sušená rajčata
-
čerstvě mletý pepř, sůl
-
sýr Gorgonzola DOP Dolce z La Formaggeria Gran Moravia
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečící papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a lehce opepřete.
Z hromádek udělejte kolečka o průměru cca 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků.
Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka.
Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť sýru Gorgonzola.