Pomazánka z lískových oříšků a čokolády
Příprava
-
Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.
-
1 hrníček lískových oříšků
-
2 lžíce dobrého rostlinného nebo ořechového oleje (nejlépe z lískových oříšků)
-
1 lžíci holandského kakaa
-
1–3 lžíce cukru
-
2 větší špetky soli – nebojte se jí, vyváží sladkost čokolády
-
špetku kardamomu
-
200 g mléčné čokolády (nebo mix mléčná a hořká 70 % kakaa)
Postup
Na plechu vyloženém papírem na pečení opečte lískové oříšky, až se začne uvolňovat slupka – při 180 stupních to trvá cca 10 minut. Bedlivě je hlídejte, aby se nespálily a nezhořkly.
Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu nalámanou na menší kousky. Ještě horké oříšky přesypte do čisté utěrky a promněte, abyste odstranili slupky.
Hned potom je dejte do mixéru, přidejte sůl, kakao, olej a cukr podle chuti a rozmixujte na jemnou pastu – párkrát bude nutné mixér vypnout a seškrábnout oříšky, které ulpí na stěnách nádoby.
Poté přilijte rozpuštěnou čokoládu a dále mixujte, až je textura hladká a jemná. Přelijte do čisté skleničky a uchovejte v chladu.
Před podáváním nechte chvilku povolit při pokojové teplotě a servírujte s čerstvými křupavými croissanty.