Základní recept na domácí těstoviny
Zdroj a foto: www.receptynakazdyden.cz
Postup:
Připravte si do mísy nebo na vál mouku ("00" na těstoviny). Udělejte ve středu důlek a rozklepněte do něj všechna vejce.
Míchejte pomalu od středu vidličkou a přidávejte do vajec mouku z okrajů, až se vytvoří řidší těsto. Pak rukama začněte těsto hníst. Trvá asi 3 minuty, než bude hedvábné a pružné.
Hotové těsto zabalte do sáčku a nechte ho přes hodinu odpočinout v lednici.
Vyjměte těsto z lednice a pomocí válečku anebo strojku na těstoviny ho rozválejte na čtverec (výška těsta kolem 2 mm).
Z rozváleného těsta už vykrajujte nebo vyřežte oblíbené těstoviny. Připravené těstoviny můžete nechat pár hodin vyschnout a uložte je do uzavíratelné nádoby.
Varianta barevné těstoviny
Postup:
Špenátové listy pořádně opláchněte, vysušte a duste na lžíci oleje. Pak je nechte chvilku odstát, slijte vodu, pořádně je vysušte a nasekejte na drobno.
Do mísy nebo na vál si připravte mouku „00“ (na těstoviny), ve které udělejte důlek a rozklepněte do něj tři vejce a přidejte nasekaný špenát.
Míchejte pomalu od středu vidličkou a přidávejte do vajec mouku z okrajů, až se vám vytvoří řidší těsto. Pak připravte tužší těsto.
Hotové těsto zabalte do sáčku a nechte ho přes hodinu odpočinout v lednici. Pak pomocí válečku anebo strojku na těstoviny těsto rozválejte na čtverec (výška těsta kolem 2 mm) a můžete připravit oblíbené těstoviny.
Příprava na 4 porce
500 gramů jemné pšeničné mouky 00
5 kusů velkých vajec
hrubá mouka na podsypání
Příprava na 4 porce
600 gramů jemné pšeničné mouky
3 kusy velká vejce
hrubá mouka na podsypání
300 gramů čerstvých špenátových listů
1 lžíce oleje