Kolagenu ubývá, bolestí kloubů přibývá...
Společně s rostoucími léty ubývá v těle látka zvaná kolagen – a to má za následek bolesti kloubů, ale také vrásky a ztrátu pružnosti pokožky, postihovat může i srdce nebo cévy.
Tato ve vodě nerozpustná bílkovina je základní stavební hmotou pojivových tkání... Věděli jste, že známe celkem 27 typů kolagenu? V kůži, šlachách, kostech a vazech je nejčastěji zastoupen kolagen typu I., kterého je až 90 %, kolagen typu II. je obsažený v kloubní chrupavce.
Po padesátce proto řada lidí využívá možnost pomoci tělu s úbytkem kolagenu prostřednictvím doplňků stravy. Na trhu je lze zjednodušeně rozdělit do dvou skupin: na želatiny a přípravky obsahující hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, a na ty, co obsahují kolageny v přirozené podobě.
„Zatímco želatiny a kolagenní peptidy klouby vyživují, kolageny v přirozené podobě působí v organismu úplně jinak. Způsobují tzv. navození, nebo, chcete-li, obnovení orální tolerance. Malé dávky kolagenu v přirozené podobě podané perorálně aktivují ve střevě buňky lymfatické tkáně, což vyvolá toleranci k onomu antigenu v celém organismu. Pokud organismus předtím proti vlastnímu kolagenu bojoval a ničil ho, teď přestane. Nebo je alespoň jeho reakce mírnější,“ vysvětluje lékař a vysokoškolský pedagog MUDr. Karel Benda, M.B.A.
Kolagen prvního i druhého typu v přirozené podobě lze najít například v přípravku Cemio Kamzík, který zároveň obsahuje vitamin C. Ten je důležitý pro správnou tvorbu kolagenu v organismu a stav kloubních chrupavek.
Foto: yodiyim /Freedigitalphotos.net