Zapečený koláč s růžičkovou kapustou
PŘÍPRAVA
-
250 g mouka (polohrubá)
-
1 lžička cukr
-
20 g droždí
-
sůl
-
100 g máslo
-
500 g růžičková kapusta (čerstvá nebo mražená)
-
400 g smetana (zakysaná)
-
3 vejce
-
2 cibule
-
černý pepř
-
muškátový květ
-
tuk (na vymazání) formy
POSTUP
V míse smícháme mouku s půlkou lžičky soli a cukrem.Přidáme rozdrobené droždí, asi 50 ml vlažné vody a změklé máslo.
Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout.
Mezitím očistíme kapustičky, větší růžičky překrojíme a v osolené vodě povaříme 1 – 2 minuty. Scedíme je, v ledové vodě zprudka ochladíme a necháme dobře okapat.
V misce důkladně smícháme zakysanou smetanu s vejci, podle chuti ještě osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Těsto rozválíme na kulatý plát, který vložíme do vymazané formy a pevně přitiskneme k okraji.
Cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
Na těsto rozdělíme kapustičky, přelijeme je směsí smetany a vajec, poklademe cibulí a dáme péct. Když začne povrch koláče zlátnout, snížíme teplotu přibližně na 130 °C a posypeme nastrouhaným sýrem, pečeme, dokud se vaječná zálivka nesrazí.
Foto: pixabay